Hilversum | in de Tweede Wereldoorlog
Lopen op historisch grond, getuigenisverhalen beleven van toen.

Raadhuis Hilversum - FLAK-afdeling
Het Raadhuis van Hilversum is het gemeentehuis van de gemeente Hilversum. Het is gebouwd naar een ontwerp van de toenmalige stadsarchitect en directeur van de dienst publieke werken van de gemeente, Willem Marinus Dudok in de periode 1928-1931 en wordt beschouwd als Dudoks belangrijkste werk. Het is een rijksmonument. Het gebouw geniet ook internationaal grote bekendheid en waardering en trekt al tientallen jaren bezoekers uit het buitenland. Volgens de vakliteratuur heeft Dudok zichzelf na deze schepping nooit meer overtroffen, al heeft hij wel enkele gebouwen ontworpen die - vrijwel altijd gebouwd op een kleinere schaal - bewonderd worden.
In de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Nederland. Het stadhuis was toen (tijdelijk) verplaatst naar een ander bekend gebouw, namelijk Hotel Gooiland. De toren was in die tijd gehuld in camouflagemateriaal.
Het carillon van de toren was van vóór 1940 tot in de jaren zestig elk uur live te horen op de radiozenders van de publieke omroep.
Het Oude Raadhuis van Hilversum zat vroeger aan de Kerkbrink 6.
NB: Het Oude Raadhuis is nu Museum Hilversum
Bron: http://nl.wikipedia.org/

In het begin herbergde de benedenverdieping de politiepost, een lokaal voor de nachtwacht, vijf cellen en de woning voor de bode van het raadhuis. Op de eerste verdieping was een wachtkamer, een kleine vergaderruimte, de secretarie, de kamers van de burgemeester, de secretaris en de raadzaal. De zolder diende ondermeer als bergplaats voor de archivalia.
...
De grote toename van de bevolking had ook een weerslag op het werk voor de gemeente en het aantal ambtenaren. In 1895 werd de ruimte voor de Secretarie, later Algemene Zaken, vergroot. In 1917 dreigde een gedeelte van het plafond naar beneden te komen. De spijkers waren volledig doorgeroest. Het gehele plafond moest worden vernieuwd. Omdat er al plannen waren voor nieuwbouw, werd volstaan met een houten plafond.
...
De Raadzaal, het grootste vertrek in het raadhuis, bleek al spoedig na de bouw te klein voor de vergaderingen van de gemeenteraad. Met de groei van het aantal inwoners nam ook het aantal raadsleden en het aantal wethouders toe. De Raadzaal onderging in 1910 een verbouwing. Beneden in het raadhuis waar de politie was gevestigd, werd de ruimtenood zo groot dat in 1916 werd besloten een houten politiepost te bouwen, vlak naast het raadhuis. De pas benoemde directeur van Publieke Werken, de architect W.M. Dudok, maakte een ontwerp en liet dit bouwen. Later is dit gebouwtje overgeplaatst naar het Dr. J.M. den Uylplein, waar het gebouw nu nog onderdak biedt aan een kapperszaak.
Door het vertrek van de politie uit het raadhuis werden ook de cellen niet meer gebruikt. De vrijkomende vertrekken boden ruimte aan de afdeling Financiën en de typiste en in de cellen kwam het archief.
In 1913 werden, veroorzaakt door ruimtegebrek, weer plannen voor een nieuw raadhuis gemaakt. Vele gebouwen rond het raadhuis waren reeds als dienstgebouwen in gebruik genomen. Bij de benoeming in 1915 tot directeur Publieke Werken kreeg de architect W.M. Dudok als één van zijn eerste opdrachten een nieuw raadhuis te ontwerpen. Hij heeft verschillende plannen gemaakt. Eerst voor het terrein aan de Kerkbrink, waar het raadhuis stond en later voor een terrein aan de ’s-Gravelandseweg. Nadat op 31 juli het nieuwe raadhuis werd geopend, brak voor het oude raadhuis de tijd aan waarin het verschillende bestemmingen zou krijgen.
Bron: https://www.hilversum.nl/
Het Raadhuis anno 2014 (juli)
Flak, afkorting van Flugabwehrkanone, was de benaming voor het Duitse luchtweergeschut tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze was gestationeerd in (o.a.) Hilversum in het Raadhuis (het wereld Beroemde Dudok meesterwerk).